آزمون کنترل کیفی روغن خوراکی
۱۷دی

آزمون کنترل کیفی روغن خوراکی

Written by in لیمز

آزمون کنترل کیفی روغن خوراکی:

روغن‌های خوراکی، یکی از مهم‌ترین موارد مصرفی در هر خانه‌ای می‌باشد. برای درست کردن هر غذایی که فکرش را بکنید، نیاز به روغن دارید. پس رعایت اصول استاندارد در ساخت این محصول بسیار مهم است.

جالب است بدانید، از زمان ساخت روغن خوراکی تا وقتیکه به دست مصرف کننده میرسد، باید آزمون‌هایی روی آن انجام گیرد تا از نظر کیفیت و اصول استاندارد بررسی شود. اگر از این مراحل به خوبی عبور کند، به مغازه‌ها و فروشگاه‌های مختلف انتقال پیدا می‌کند.

اما آزمون کنترل کیفی روغن خوراکی چیست؟ چه تست‌هایی روی آن انجام می‌شود؟ در این مقاله سعی داریم شما را با انواع آزمون‌های روغن خوراکی در صنایع غذایی آشنا کنیم. اگر کنجکاو هستید تا با این آزمون‌ها آشنا شوید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

برای آشنایی با آزمون کنترل کیفی شیر اینجا را کلیک کنید.

انواع آزمون‌ کنترل کیفی روغن‌ خوراکی کدام است؟

۱- آزمون اندازه گیری وزن روغن:

یکی از تست‌های مهمی که برای کنترل کیفیت روغن انجام می‌شود، اندازه گیری وزن مخصوص آن می‌باشد. به کمک این آزمون به راحتی می‌توانید نوع روغن و تقلب‌هایی که در آن صورت گرفته را شناسایی کنید.

شاید از خودتان بپرسید که وزن مخصوص روغن چیست؟ به این مثال توجه کنید. فرض کنید یک ماده و آب کاملا هم وزن دارید (مثلا نیم لیتر روغن و نیم لیتر آب). حالا به نسبت دانسیته آن ماده به دانسیته آب هم‌وزن خودش، وزن مخصوص می‌گویند.

وزن مخصوص روغن را چگونه اندازه بگیریم؟ (به کمک پیکنومتر)

۱- قبل از شروع آزمایش، ابتدا باید وزن پیکنومتر را زمانیکه خالی است، به کمک ترازو اندازه بگیرید.

نکته: با توجه به اینکه پیکنومتر می‌تواند رطوبت هوا را جذب کند، بهتر است ابتدا آن را داخل آون بگذارید. سپس منتظر بمانید تا خشک شود و بعد اندازه بگیرید.

نکته: ضمنا یادتان باشد که پیکنومتر را همراه با درب اندازه بگیرید.

۲- اکنون نوبت آن است که روغن را به درون پیکنومتر انتقال دهید. برای اینکار باید از پیپت پوآردار استفاده کنید.

۳- سپس درب پیکنومتر را قرار دهید تا روغن اضافی داخل پیکنومتر خارج شود.

۴- اکنون یک دستمال بردارید و روغن‌هایی که اطراف پیکنومتر ریخته شده را تمیز کنید. سپس مجددا وزن پیکنومتر و روغن را اندازه بگیرید.

۵- حالا‌ تمام مراحل بالا را برای آب مقطر انجام دهید.

۶- در این مرحله باید وزن‌هایی که بدست آوردید را در فرمول زیر قرار دهید تا وزن مخصوص روغن بدست بیاید:

۲- آزمون اندازه گیری ضریب شکست روغن:

آزمون کنترل کیفی روغن خوراکی

۱- در این آزمون، ابتدا به دستگاه رفراکتومتر نیاز داریم. پس مقداری الکل و پنبه بردارید و سطح منشور دستگاه را تمیز کنید.

۲- سپس آب مقطر بردارید و دستگاه را کالیبره کنید.

۳- همانطور که می‌دانید، دما نقش بسیار مهمی در ضریب شکست دارد. پس تمام آزمایش باید در دمایی که تعیین کردید انجام شود.

۴-اکنون یک قطره روغن بردارید و در منشور قرار دهید.

۵- زمانیکه از طریق چشمی مشاهده می‌کنید، دایره‌ای وجود دارد که در وسط آن علامت ضربدر وجود دارد.

۶- اکنون یک پیچ بزرگ می‌بینید که به کمک آن باید دایره را تبدیل به دو نیم‌دایره (روشن و تاریک) کنید.

ضمنا یادتان باشد که این دو نیم‌دایره باید بگونه‌ای ترسیم شوند که از محل طلاقی ضربدر عبور کرده باشد.

۷- زمانیکه این کار را انجام میدهید، امکان دارد یک طیف رنگی در مرز نیم دایره‌ها ایجاد شده باشد. اگر چنین حالتی بوجود آمد، باید به کمک پیچ کوچک این طیف رنگی را از بین ببرید.

۸- در نهایت دستگاه، عددی را به شما نشان میدهد. این عدد همان ضریب شکست و غلظت می‌باشد.

۳- آزمون نقطه ذوب روغن:

آزمون نقطه ذوب روغن

یکی دیگر از آزما‌یش‌هایی که روی روغن انجام می‌شود، تست نقطه ذوب می‌باشد.

روش‌های گوناگونی برای اینکار وجود دارد. در ادامه سعی داریم بهترین روش‌ها را آموزش دهیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

روش وایلی:

۱- ابتدا ظرف‌هایی که شکل قرص هستند (مخصوص آزمایشگاه) را بردارید. سپس مقداری از نمونه مدنظرتان (روغن) را بردارید و داخل این قالب بریزید و آن را داخل یخچال بگذارید تا به حالت جامد تبدیل شود.

۲- در این مرحله یک لوله آزمایش بردارید. انتهای لوله آزمایش را آب و روی آن را الکل بریزید.

نکته: آب و الکل را بگونه‌ای در لوله آزمایش بریزید که باهمدیگر مخلوط نشوند.

۳- اکنون یک عدد از قرص‌های جامد (در گام اول) را بردارید و داخل این لوله آزمایش بیندازید.

۴- در گام بعدی باید لوله آزمایش را به محیطی مثل حمام آب گرم ببرید تا قرص شما ذوب شود.

۵- صبر کنید تا قرص به شکل قطره گرد تبدیل شود.

۶- اکنون وقت آن رسیده که دما را بخوانید.

روش قطره‌ای:

۱- در این روش، به یک ظرف برنجی نیاز دارید که انتهای آن سوراخ داشته باشد.

۲- ابتدا یخ بردارید و ظرف برنجی را روی آن قرار دهید. حالا روغن را داخل ظرف بریزید. سپس منتظر بمانید تا منجمد شود.

۳- اکنون به یک ترمومتر نیاز داریم. ترمومتر را به گونه‌ای قرار دهید که مخزن آن در نمونه قرار بگیرد.

۴- در گام بعدی با کمک چوب پنبه، ترمومتر را به یک بالن خالی وصل کنید.

۵- یک ارلن که حاوی پارافين می‌باشد بردارید و بالن را داخل ارلن قرار دهید.

۶- سپس با کمک چراغ الکلی به آن حرارت بدهید.

۷- زمانیکه اولین قطره شروع به چکیدن می‌کند، دقیقا نقطه ذوب می‌باشد.

نکته: از پارافين و چراغ الکلی به این علت استفاده می‌شود که حرارت به آرامی انتقال پیدا کند.