ترفندهای کنترل کیفی مواد غذایی
۲۴دی

ترفندهای کنترل کیفی مواد غذایی

Written by in لیمز

کنترل کیفیت برای هر نوع مواد غذایی که تولید می‌شود، امری حیاتی و ضروری می‌باشد. در واقع هر مواد غذایی که تولید می‌شود، باید اصول استانداردی را رعایت کند تا از لحاظ کیفیت همیشه بهترین باشد. اگر محصولی بدون کنترل کیفیت وارد بازار شده باشد، مطمئنا در عرصه رقابت با شکست مواجه خواهد شد. در کنار کنترل کیفیت، مبحثی بنام مهندسی کیفیت وجود دارد. مهندسی کیفیت، به تمام روش‌ها و فنونی گفته می‌شود تا کارخانه‌ها بتوانند از مرغوبیت و مشتری پسند بودن محصولات‌شان اطمینان پیدا کنند. در این مقاله سعی داریم شما را با ترفندهای کنترل کیفی مواد غذایی بیشتر آشنا کنیم. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

ترفندهای کنترل کیفی مواد غذایی در سال ۲۰۲۴:

۱- مشخصات مواد تشکیل دهنده مواد غذایی را یادداشت کنید:

اگر میخواهید محصولات باکیفیتی تولید کنید، در قدم اول باید از مواد اولیه درجه یک استفاده کنید.

یادتان باشد که شما آزمون‌های متنوعی روی محصول انجام میدهید. بنابراین ممکن است مشخصات مواد تشکیل دهنده را به هر دلیلی فراموش کنید.

برای اینکه با چنین مشکلاتی مواجه نشوید، بهتر است جدولی تحت عنوان “مواد تشکیل دهنده” درست کنید. سپس هر مشخصاتی از مواد تشکیل دهنده محصول میدانید را در جدول بنویسید. مشخصاتی از قبیل نام مواد، مشخصات محصول، تاریخ‌های مهم و… مواردی هستند که میتوانید در این جدول استفاده کنید.

۲- استانداردهای محصول را در نظر بگیرید (ترفدهای کنترل کیفی مواد غذایی):

ترفندهای کنترل کیفی مواد غذایی

هر نوع مواد غذایی که تولید می‌شود، سند استاندارد محصول دارد. در این سند تمام اندازه‌های استاندارد برای تولید یک محصول باکیفیت لحاظ شده است.

اگر میخواهید همیشه محصولاتی با کیفیت تولید کنید، باید به اصول استاندارد آن پایبند باشید.

ضمنا یادتان باشد که ایمنی غذا، بر عهده تولید کننده می‌باشد. بنابراین هنگامیکه اصول استانداردهای محصول را تهیه می‌کنید، حواستان به عوامل بیماری‌زا باشد.

همچنین مطمئن شوید که معیارهای عدم تایید برای هر محصول و همچنین روش‌هایی که آن را تایید میکند نیز تعیین شده باشد.

۳- سوابق تولید مواد غذایی را همیشه ذخیره کنید:

تمام مراحلی که برای تولید محصولات غذایی طی می‌شود، بسیار مهم است.

تمام پرسنلی که در آزمایشگاه کار میکنند و تمام پرسنل کنترل کیفیت، باید در تولید سوابق تولید کمک کنند.

اگر به دنبال ترفندی کاربردی در صنایع غذایی هستید، توصیه میکنم که همیشه سوابقی از تولید مواد غذایی تهیه کنید.

در طول فرایند تولید، همیشه باید نقاط کنترل بحرانی را اندازه بگیرید. این نقاط شامل: وزن، دما، اندازه، شکل، عملکرد محصول، ضایعات، مواد اولیه و… میباشد.

توجه به این ترفند ساده، بسیار مهم و ضروری میباشد. هرگونه تغییرات کوچک و بزرگ یا تفاوت‌هایی که شاید در چشم شما کوچک و پیش پا افتاده به نظر برسد، میتواند کاری کند که محصول نهایی شما طبق استاندارد نباشد. در نتیجه ممکن است هزینه‌های زیادی بپردازید.

اما اگر همیشه سوابقی از محصولات خود داشته باشید، در هر زمان و موقعیتی میدانید که محصول شما چه مراحلی را طی کرده است. با همین تکنیک ساده، به راحتی میتوانید جلوی بسیاری از اشتباهات را بگیرید.

۴- برچسب گذاری و بسته بندی را در برنامه‌های کنترل کیفیت خود قرار دهید (ترفندهای کنترل کیفی مواد غذایی):

برچسب گذاری و بسته بندی محصول

برای اطمینان از کیفیت مواد غذایی و سایر تولیدات صنعتی، حضور برنامه‌های کنترل کیفیت بسیار مهم است. بسته‌بندی و برچسب‌زدن محصولات، نقش بسیار حیاتی در تأثیر بر مصرف‌کننده نهایی دارند.

دو نوع بسته‌بندی اساسی برای محصولات غذایی شامل بسته‌بندی اصلی که مواد غذایی را مستقیماً محافظت می‌کند و بسته‌بندی ثانویه که برای حمل و نقل مواد غذایی بسته‌بندی شده است.

بسته‌بندی مطابق با نیازهای ماده غذایی خاص طراحی و انتخاب می‌شود. علاوه بر جلوگیری از آلودگی و حفظ سلامت محصول، اطلاعاتی مانند نام محصول، مواد تشکیل‌دهنده، محل تولید یا توزیع، تاریخ تولید و انقضا، و ارزش غذایی نیز باید روی بسته‌بندی مشخص شود.

۵- فراخوانی محصول در شرایط سخت کنترل کیفیت (ترفندهای کنترل کیفی مواد غذایی):

 حتی با بهترین برنامه‌ریزی‌ها نیز ممکن است مشکلاتی پیش بیاید. اگر یک مشکل در تولید محصول پیش بیاید و شما اطلاعات مربوط به آن را از طریق بررسی سوابق تولید، گزارش‌ها یا شکایات مصرف‌کنندگان به دست آورده‌اید، ممکن است نیاز به فراخوانی محصول داشته باشید. در این حالت، شرکت ممکن است مجبور شود محصول را از سیستم توزیع بازگرداند.

در نظر داشته باشید که عدم توجه به فاز فراخوانی محصول می‌تواند به مشکلات جدی منجر شود. این مشکلات شامل تهدید به سلامتی مصرف‌کننده نهایی، دریافت جریمه از سازمان‌های مربوطه، و خسارت به وجهه عمومی محصول و شرکت و کسب و کار تولیدکننده می‌شود.

با این موارد باید با حساسیت و از روی توجه به تأثیرات مختلف بررسی و پاسخ مناسبی ارائه داد.

نتیجه گیری:

همانطور که میدانید، کنترل کیفیت مواد غذایی بسیار حائز اهمیت میباشد. بنابراین نیاز است تا آزمایش‌هایی روی محصولات مختلف صورت بگیرد تا در بهترین کیفیت در دسترس مصرف کنندگان قرار بگیرد.

افرادی که در حوزه صنایع غذایی کار میکنند، باید نکاتی را بلد باشند تا بتوانند نتایج و گزارش‌های بهتری از محصول ارائه دهند. در این مقاله سعی کردیم تا شما را با ترفندهای کنترل کیفی مواد غذایی آشنا کنیم. پس خواندن این مقاله را به هیچ عنوان از دست ندهید.