کنترل کیفیت مواد غذایی یکی از فرآیندهای مهم در صنایع غذایی محسوب میشود. در واقع هرگونه مواد غذایی پس از تولید باید توسط کنترل کیفیت بررسی و تایید شده باشد تا بتواند به دست مصرف کننده برسد.
به بیانی سادهتر، هر مواد غذایی که در خط تولید قرار میگیرد، باید یکسری اصول و استانداردهای خاصی را رعایت کند تا از لحاظ کیفی و ایمنی مناسب باشند. اگر این استانداردها رعایت شده باشد بخش کنترل کیفی آن را تایید میکند.
کنترل کیفیت مواد غذایی بسیار حائز اهمیت میباشد زیرا این اطمینان را به مصرف کنندگان میدهد که مواد غذایی کاملا طبق استاندارد تولید شده است. بنابراین روی افزایش فروش هم میتواند تاثیرگذار باشد.
در ادامه این مقاله سعی داریم شما را با عوامل مؤثر در کنترل کیفیت مواد غذایی بیشتر آشنا کنیم. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
یکی از مهمترین عواملی که کیفیت یک محصول را تعیین میکند، مواد اولیهای است که برای تولید آن استفاده شده است.
تصور کنید که میخواهید یک ماده غذایی (مثلا پنیر) درست کنید. اگر مواد اولیهای که برای تولید آن استفاده میکنید، کیفیت خوبی نداشته باشد، مطمئنا محصول نهایی شما هم کیفیت خوبی ندارد. پس میبینید که کیفیت مواد اولیه چقدر میتواند در کنترل کیفیت مواد غذایی موثر باشد.
قبل از تهیه مواد غذایی یک لیست آماده کنید. سپس تمام مشخصات مواد اولیهای که برای تولید آن استفاده کردهاید را یادداشت کنید. کوچکترین مشخصات هم میتوانند برای شما موثر باشند.
مشخصاتی از قبیل نام مواد تشکیل دهنده، تاریخ، مشخصات حیاتی محصول و… میتواند در کنترل کیفیت محصول نهایی شما تاثیر مثبتی داشته باشد.
هر محصولی که در صنایع غذایی تولید میشود، مطمئنا یک دستورالعمل یا فرمول خاصی دارد که باید طبق آن تولید شود.
یکی از مواردی که میتواند روی کنترل کیفیت مواد غذایی تاثیر بگذارد، پایبندی به این دستورالعمل میباشد.
اگر مواد غذایی که تولید میکنید، تمام استانداردها و فرمولها را رعایت کرده باشد، مطمئنا از لحاظ کنترل کیفی مورد تایید میباشد.
پس اگر در صنایع غذایی مشغول به کار هستید، حتما دستورالعمل آن را مطالعه کنید.
در فرآیند تولید هر محصول، مراحل مختلفی وجود دارد که باید به دقت ثبت و ذخیره شوند. این ثبت و ذخیرهسازی به عنوان سابقهی تولید شناخته میشود. اطلاعاتی که در این سابقه ثبت میشود، شامل جزئیاتی از فرآیند تولید محصول است.
اندازهگیری از مواردی همچون وزن، دما، اندازه، شکل، عملکرد محصول و مقدار ضایعات و… نمونههایی از سابقه تولید میباشد.
این اندازهگیریها در نقاط مختلفی از فرآیند تولید، به عنوان نقاط کنترل بحرانی شناخته میشوند. برای اطمینان از کیفیت محصول، پرسنل تولید و کنترل کیفیت باید در تهیه گزارشهای روزانه مربوط به این اندازهگیریها مشارکت کنند و هیچ کوتاهیای در انجام این فرآیندها نباید رخ دهد.
این گزارشهای روزانه نقش بسیار مهمی در ارتقاء کیفیت محصولات دارند. با بررسی دقیق این گزارشها، میتوان به مشکلات موجود در فرآیند تولید پی برد و اقدامات مناسبی برای بهبود کیفیت و کارایی فرآیندهای تولیدی انجام داد. به این ترتیب، تولیدات شرکت بهبود مییابد و رضایت مشتریان نیز افزایش مییابد.
برای تضمین کیفیت مواد غذایی و محصولات صنعتی، بستهبندی و برچسبزنی از اهمیت بالایی برخوردارند. بستهبندی اصلی که مستقیماً با محصول در ارتباط است و بستهبندی دوم که برای حمل و نقل محصولات بستهبندی شده به کار میرود، اساسی هستند. برای هر ماده غذایی، بستهبندی باید بر اساس نیازهای خاص آن طراحی شود. اطلاعاتی مانند نام محصول، مواد تشکیلدهنده، محل تولید یا توزیع، تاریخ تولید و انقضا، و ارزش غذایی باید بر روی بستهبندی قید شود. این اقدامات به ایمنی و کیفیت محصول کمک میکنند و اطلاعات لازم را به مصرفکننده ارائه میدهند. همچنین، رعایت استانداردهای بهداشتی و مقررات دولتی در بستهبندی ضروری است تا از انطباق محصول با الزامات قانونی اطمینان حاصل شود.
برای اطمینان از کیفیت و ایمنی مواد تشکیلدهنده در محصولات، ایجاد یک لیست تأییدشده از تأمینکنندگان برای هر ماده سازنده الزامی است. این لیست باید شامل نام ماده سازنده، نام تأمینکننده، آدرس، شماره تلفن، و سایر اطلاعات تماس باشد. همچنین، نام تجاری ماده تشکیلدهنده نیز باید در این لیست درج شود. مسئولان خرید و کنترل کیفیت باید به این لیست توجه ویژهای داشته باشند، زیرا این اطلاعات اساسی برای انتخاب تأمینکنندگان با کیفیت و قابل اعتماد است. بهروزرسانی دورهای و بازبینی این لیستها ضروری است تا تأمینکنندگان با کیفیت و معتبر انتخاب شوند و اطمینان از کیفیت و ایمنی محصولات حفظ شود.
محصولاتی که از نظر کنترل کیفیت مورد تایید هستند، بدین معناست که ایمنی و کیفیت بالاتری دارند. پس اگر به دنبال افزایش اعتماد مخاطبان و در نتیجه افزیش فروش هستید، بهتر است محصولاتی که تولید میکنید مورد تایید کنترل کیفیت باشد.
در این مقاله سعی کردیم نکاتی را به شما آموزش دهیم تا بتوانید هرچه سریعتر تاییده لازم را از بخش کنترل کیفی دریافت کنید. پس اگر مواد غذایی خاصی تولید میکنید، پیشنهاد میکنم این مطلب را از دست ندهید.