۰۹اردیبهشت

Exchange Server چیست؟

Written by in تکنولوژی

Exchange Server چیست؟

Exchange Server یکی از سری محصولات محبوب و معروف از سرورهای مایکروسافت می باشد. در شبکه های بزرگ استفاده میشود که در رده محصولات سرور آن شرکت قرار میگیرد.

کاربرد اصلی این محصول در اصل استفاده به عنوان یک ایمیل سرور یا پست الکترونیک است. اما این سرویس تنها به منظور ارسال و دریافت ایمیل استفاده نمی شود.

قابلیت های زیادی از جمله ذخیره‌سازی فایلها، مخاطبین، تقویم شخصی، لیست انجام کارها، مجله های شخصی و تاریخچه پیامهای تبادل شده، ارسال و دریافت فاکس و صندوق صوتی را فراهم می آورد.

در ورژن ۲۰۰۰ قابلیت پیام‌رسان فوری میان کاربران وجود داشت. در نسخه‌های بعدی حذف شد و به جای آن می‌توان از ابزار بسیار سودمند Skype for Business استفاده کرد.

از جمله کاربردهای فراوان Exchange Server قابلیت راه اندازی Public Folder به منظور به اشتراک‌گذاری ایمیل‌های دریافت و ارسال شده توسط کابران است.

نکته مهم قابلیت تعیین دسترسی کاربران جهت خواندن یا پاک کردن و ساختن نامه‌ها و فولدر هاست. به صورتی که یک کاربر فقط بتواند ایمیل‌های خودش/دیگران را بخواند/پاک کند.

از دیگر نکته‌های قابل بحث قابلیت اتصال چند سرور به یکدیگر و دسته بندی کابران است.

برای دیدن Public Folderها نیاز به داشتن نرم‌افزار Outlook و تنظیم مناسب آن داریم و نیز می‌توان توسط Web Access به فایل‌ها دسترسی داشت.

در صورت اتصال به Share Point Server  (که خود قابلیت اشتراک‌گذاری ایمیل‌ها را ندارد) این امکان به share point اضافه می‌شود. قابلیت Backupگیری از Public Folder به دو صورت فایل pst و bkf وجود دارد.

مزایا و قابلیت های Exchange Server

Exchange Server قابلیت های زیادی دارد که بصورت مختصر آنها را بیان می کنیم:

۱.امنیت درمقابل هرزنامه ها و ویروس ها (Viruses & Spams):

در نسخه ۲۰۰۷ و بعد آن برنامه امکانات درونی مقابله با هرزنامه ها یا اسپم ها و ابزار های ضد ویروس یا  Anti-virus و همچنین ابزار قوی فیلترینگ و بررسی همزمان چند دستگاه موجود ارائه شد.

۲.محرمانگی تبادل نامه های الکترونیکی(Privacy):

با استفاده از توابع قدرتمند رمز نگاری استفاده شده در تبادل نامه های الکترونیکی از جمله استفاده از ساختار PKI تبادل نامه های داخلی و نامه های الکترونیکی از طریق اینترنت، محرمانگی نامه های تبادل شده را حفظ می کند.

۳.سیستم واحد تبادل نامه ها (Unified Messaging):

سیستم واحد تبادل نامه ها، امکان دریافت انواع مختلف پیغام مانند فاکس، نامه های صوتی و همچنین امکانات جدیدی چون دریافت پیغام های صوتی بوسیله تلفن را میسر میکند.

۴.بازدهی کار گروهی و کارایی (Performance & Team Work):

امکانات توسعه یافته کار با تقویم ها، کار در خارج از شرکت، سفارش منابع و تنظیم فهرست قرارهای ملاقات، کار گروهی را آسان می کند و بازده کار گروه را بالا می برد.

۵.تبادل نامه ها از طریق اینترنت:

از هر کامپیوتری از هر جا می توان از طریق اینترنت به کمک رابط کاربری بسیار مجهز و مشابه Outlook به صندوق پستی خود دسترسی داشته باشید.

تمامی امکانات موجود در Outlook از جمله، تقویم، یادداشت ها، تکالیف، قرار ملاقات ها، زمان بندی تکالیف، کارت های ویزیت و… در دسترس شما می باشند. این رابط کاربری تحت وب Outlook Web Access می باشد.

۶.تبادل نامه ها از طریق موبایل:

فناوری Exchange Active-sync کار با نامه ها و تقویم از طریق دستگاه های موبایل را آسان می سازد و همچنین امنیت تبادل اطلاعات و تراز دسترسی را کنترل می کند.

۷.استفاده از (Power-shell):

با استفاده از این قابلیت شما میتوانید چندین عملیات را بصورت همزمان در قالب یک Script در آورده و همزمان اجرا کنید.

۸.قابلیت دسترسی بالا یا(High Availability) :

این امکان رو به شما میدهد که چندین سرور بصورت پشتیبان داشته باشید تا در صورت بروز مشکل برا هر کدام سرور بعدی وارد کار شود.

برخی از قابلیتهای تکمیلی که می‌تواند به همراه سرویس ایمیل ارائه شوند شامل:

  • ادغام سیستم تلفن های مبتنی‌ بر شبکه با سرویس ایمیل به منظور پیاده سازی مدیریت جامع و متمرکز
  • وجود سیستمی پیش گیرانه از نفوذ بدافزار و ویروس های مخرب از طریق ایمیل که در Exchange این قابلیت با نام Messaging Hygiene وجود دارد.
  • پشتیبان گیری از تمامی اطلاعات مربوط به داده های سرویس ایمیل
  • قابلیت تهیه آرشیو از ایمیل های قدیمی و بایگانی آنها
  • قابلیت تعریف روند های کاری در نحوه ارسال ایمیل ها
  • وجود دروازه های ارتباطی متفاوت به منظور برقراری ارتباط با پلتفرم های نرم افزاری مختلف.
  • قابلیت پیاده سازی سرویس هایی مانند توزیع ترافیک و تحمل خرابی به منظور ایجاد بستر High Availability برای سرویس ایمیل
  • پشتیبانی از پروتکل انتقال پیام ها مانند SMTP
  • وجود فضای ذخیره‌سازی جهت نگهداری پیام های دریافت شده
  • وجود یک سرویس دامنه جهت احراز هویت کاربران
  • پشتیبانی از پروتکل های دریافت پیام ها مانند POP، POP3 و…
  • وجود یک رابط‌ کاربری مناسب جهت برقراری ارتباط بصری بین کاربران و سرویس ایمیل

خدمات شبکه گروه مهندسی لناوا

برچسب‌ها:, , ,